Dzień Kobiet w ZOL Caritas w Jeleniej Górze

Z okazji Dnia Kobiet wolontariusze Szkolnego Koła Caritas przy Gimnazjum nr 3 w Jeleniej Górze po raz kolejny odwiedzili chorych w ZOL Caritas, aby wspólnie z uczniami SP 10 śpiewać, rozważać i wsłuchiwać się w naukę Papieża, a przez to przygotowywać się na Jego kanonizację. To już kolejna wspólna wizyta wolontariuszy obu szkół wśród chorych.

W dzisiejszy dzień wraz z Ojcem Świętym odbyliśmy duchową pielgrzymkę po historii naszej Ojczyzny, zapisanej w życiu niektórych kobiet, beatyfikowanych lub kanonizowanych przez papieża. To wszystko w wigilię Dnia Kobiet, który mimo, że przez niektórych negowany i lekceważony, jest dniem gdy oczy kierują się właśnie na kobiety. To im – kobietom wyniesionym na ołtarze przez bł. Jana Pawła II poświęcony był program przygotowany przez gimnazjalistów.

Spotkanie rozpoczął bł. Jan Paweł II: „Pragnę oddać hołd każdej polskiej matce, mojej własnej matce, każdej polskiej kobiecie, każdej polskiej dziewczynie, oddać hołd macierzyństwu. Oddać hołd kobiecości, oddać hołd dziewictwu! Gdyby nie było tego macierzyństwa fizycznego czy duchowego, nie byłoby gniazda, nie byłoby kolebki, nie byłoby rodziny, nie byłoby narodu! Uczyńmy wszystko, ażeby w najwyższym poszanowaniu była kobieta na ziemi polskiej". Następnie refleksję poprowadzili uczniowie gimnazjum. Oprawę muzyczną przygotowały dzieci z klas drugich i szóstych SP 10, pod kierunkiem p. A. Pierunek i ks. Proboszcza Grzegorza Niwczyka.

W rozważaniach zawędrowaliśmy na Wawel, do królewskiej katedry , gdzie u stóp krzyża modliła się młodziutka Jadwiga, ukoronowana na króla Polski. Z Janem Pawłem II próbowaliśmy poszukać podobieństwa tej królowej do zwykłej służącej – bł. Anieli Salawy. Poznaliśmy drogę do świętości św. Kingi oraz dzieło bł. Matki Urszuli Ledóchowskiej. Zatrzymaliśmy się nad ofiarą życia bł. Karoliny Kózkówny, a Boże Miłosierdzie odczytaliśmy w perspektywie życia Jego Apostołki, św. s. Faustyny Kowalskiej.

Po zakończonym montażu słowno – muzycznym młodzież męska wręczyła wszystkim paniom przepiękne tulipany. Ponad 100 sztuk kwiatów wykonano techniką orgiami na zajęciach świetlicowych w obu szkołach. Do tej wizyty bowiem przygotowania trwały wiele dni. Chłopcy odwiedzili również te kobiety, które z racji bardzo ciężkiego stanu nie opuszczają swoich łóżek. Łzy wzruszenia z jednej i z drugiej strony, ale i radość na twarzach chorych i cierpiących, gorące podziękowania i prośba o kolejną wizytę, bo „młodym do nas daleko” – to wszystko uzupełniło klimat całego spotkania.

Barbara Ludorowska – opiekun SK Caritas Gimnazjum nr 3 w Jeleniej Górze